Skip to main content

Εργαστήριο Οπτικής & Όρασης

Εργαστήριο Οπτικής & Όρασης

Με γνωστικό αντικείμενο τις επιστήμες της Όρασης, το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης (ΕΟΟ) του Πανεπιστημίου Κρήτης δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας, εκπαίδευσης, παραγωγής τεχνολογίας και παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών. Το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης για τις συνεργασίες του με το εξωτερικό χρησιμοποιεί την επωνυμία LVO (Laboratory of Vision and Optics).

 

Το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης αποτελείται από επιμέρους εργαστήρια τα οποία μοιράζονται κοινές υποδομές, διοικητικές υπηρεσίες και επιστημονικό προσωπικό. Διαφοροποιούνται όμως ως προς το άξονα των δραστηριοτήτων τους.

 

Τα εργαστήρια λειτουργούν συμπληρωματικά εξασφαλίζοντας ερευνητική πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο, εξειδικευμένη εκπαίδευση επιστημόνων σε αντικείμενα συναφή με την γνωστική του περιοχή και την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία, σε επίπεδο μεμονωμένων ατόμων (ασθενών) και σε επίπεδο άλλων ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και επιχειρήσεων. 

 

Το ΕOO στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, απασχολεί οφθαλμιάτρους, ιατρούς, οπτικούς και οπτομέτρες, ιατρικούς φωτογράφους, νοσηλευτές αλλά και επιστήμονες από τους τομείς της φυσικής, μαθηματικών, βιολογίας, χημείας, βιοιατρικής μηχανολογίας, τεχνικούς υπολογιστικών συστημάτων, τεχνολόγους χημικούς, και διοικητικό προσωπικό. Η στενή συνεργασία των παραπάνω ειδικοτήτων υπό τη στενή καθοδήγηση του Διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Μ. Τσιλιμπάρη, έχει σαν επακόλουθο το ΕΟΟ να συνεχίζει σήμερα τη παράδοση που του κληροδότησε η διεθνούς εμβέλειας δραστηριότητα και οι πολυάριθμες διακρίσεις του ιδρυτή του ομ. Καθηγητή Ι. Παλλήκαρη και να βρίσκεται στην αιχμή της διεθνούς πρωτοπορίας στο γνωστικό αντικείμενο της Όρασης. Οι ιατροί και ερευνητές του είναι μέλη Διεθνών Οργανισμών με πλήθος δημοσιεύσεων στο ενεργητικό τους

 

Η λειτουργία του ΕΟΟ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα έσοδα του προέρχονται από τις υπηρεσίες που προσφέρει και από ερευνητικά κονδύλια/προγράμματα. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες που προσφέρει χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της έρευνας που διεξάγεται στο Εργαστήριο. Η αυτοδυναμία που εξασφαλίζεται, αποτελεί το μηχανισμό ώθησης των δραστηριοτήτων του, αφού του παρέχει τη δυνατότητα αυτοχρηματοδοτούμενης έρευνας και συνεχούς αναβάθμισης του κλινικού και ερευνητικού του εξοπλισμού αλλά και της απαραίτητης για τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες υλικοτεχνικής υποδομής.

 

Το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης κατατάσσεται στα Εργαστήρια που διαθέτουν το ιδιαίτερο πλεονέκτημα να μπορούν να ερευνήσουν, να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εφαρμόσει σε προκλινικό και κλινικό επίπεδο τα ερευνητικά τουσ αποτελέσματα (Translational Research). Το γεγονός αυτό το καθιστά, το πιο απτό και ίσως το μοναδικό έως σήμερα ελληνικό εργαστήριο οφθαλμικής μεταφραστικής έρευνας και παροχής εξειδικευμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, με ενεργές συνεργασίες στη χώρα μας και το εξωτερικό.