Skip to main content

Αξιολόγηση της όρασης με φακούς επαφής διόρθωσης του αστιγματισμού

Αξιολόγηση της όρασης με φακούς επαφής διόρθωσης του αστιγματισμού


Σκοπός της ερευνητικής μελέτης είναι η αξιολόγηση της χρήσης τορικών φακών επαφής σε άτομα με αστιγματισμό, με την ανάλυση οφθαλμικών κινήσεων κατά την ανάγνωση σε υπολογιστή. Για το σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής μιας χρήσης διαφορετικών οπτικών σχεδιασμών («σφαιρικούς» και «τορικούς» για 7+7 συνεχόμενες μέρες). Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν αρχικά έναν έλεγχο όρασης για την επιλογή των κατάλληλων φακών επαφής και στη συνέχεια δύο επισκέψεις στο εργαστήριο Οπτικής και Όρασης* (διάρκειας μετρήσεων 45 και 30 λεπτών, αντίστοιχα).

 

Κατά τις μετρήσεις οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διαβάσουν απλά κείμενα ενώ οι ερευνητές θα καταγράφουν τις κινήσεις των οφθαλμών τους. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και καθόλου επεμβατική. Όλοι οι συμμετέχοντες θα εξεταστούν χωρίς χρέωση και θα λάβουν δωρεάν φακούς επαφής.

 

To ερευνητικό πρωτόκολλο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

____

*Η μελέτη θα διεξαχθεί στο Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την καθοδήγηση του Σωτήρη Πλαΐνη, Επιστημονικού Συνεργάτη του Πανεπιστημίου και του Μιλτιάδη Τσιλιμπάρη, Καθηγητή Οφθαλμολογίας. Την ερευνητική ομάδα συμπληρώνει η υποψήφια διδάκτορας Αγγελική Γλένη. Η μελέτη επιχορηγείται από την Alcon.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

 

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

1)    Να έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα.

2)    Να έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 18 και μικρότερη από 42 έτη.

3)    Να έχουν μυωπία μέχρι 8 βαθμούς και υπερμετρωπία μέχρι 4.50 βαθμούς και χαμηλά / μέτρια επίπεδα αστιγματισμού (< 2.00D) (θα προηγηθεί έλεγχος όρασης)

4)    Να είναι οφθαλμολογικά υγιείς. 

5)    Να μην πάσχουν από νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

6)    Να μην έχουν διαγνωστεί για ελλειμματική προσοχή / υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) ή για μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία.


Επικοινωνία

email: LabOpticsVision@gmail.com

Τηλ: 2810394807

Αγγελική Γλένη – Σωτήρης Πλαΐνης

Αρχεία