Skip to main content

Θεματικές Περιοχές

Θεματικές Περιοχές

Στο ΕΟΟ διεξάγεται εργαστηριακή και κλινική έρευνα που αφορά στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων της Οφθαλμολογίας και των Επιστημών της Όρασης. Το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης υλοποιεί μεταφραστική έρευνα (Translational Research). Έχει δηλαδή την δυνατότητα να ερευνήσει, να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να εφαρμόσει σε προκλινικό και κλινικό επίπεδο όλα τα καινοτομικά ερευνητικά του αποτελέσματα.

 

Βασικό στοιχείο από το οποίο απορρέει  η υψηλή ποιότητα της έρευνας που διενεργείται στο ΕΟΟ είναι η στενή συνεργασία μεταξύ ιατρών και ερευνητών από τις θετικές επιστήμες πράγμα που παρέχει τις ιδανικές προϋποθέσεις για την ταχεία προσέγγιση και τη διεξοδική διερεύνηση των ερευνητικών αντικειμένων στο πεδίο ενδιαφέροντος του ΕΟΟ.

 

Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθες θεματικές περιοχές έρευνας:

 

-Μικροχειρουργική: Ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παθήσεων η διαθλαστικών ανωμαλιών του οφθαλμού.

 

-Ιατρική απεικόνιση: Αξιολόγηση και χρήση καινοτόμων απεικονιστικών συστημάτων καθώς και ανάπτυξη νέων οργάνων  για  την απεικόνιση  δομών  του οφθαλμού με υψηλή διακριτική ικανότητα.

 

-Εφαρμογές των Laser στην οφθαλμολογία: Νέες προσεγγίσεις για τη διαθλαστική χειρουργική και φωτοδυναμική  θεραπεία για παθήσεις του αμφιβληστροειδή.

 

-Εμβιομηχανική του Οφθαλμού: Ανάπτυξη νέων οργάνων και μεθόδων για τη μέτρηση των μηχανικών ιδιοτήτων του τοιχώματος του οφθαλμού. Κατανόηση των μηχανισμών που συσχετίζουν  τις  μηχανικές ιδιότητες του οφθαλμού με την παθογένεση και την εξέλιξη συχνών  νοσημάτων  όπως η Ηλικιακή  Εκφύλιση της ωχράς και το γλαύκωμα.

 

-Βιολογική βάση των οφθαλμικών παθήσεων: Ανάπτυξη νέων μεθόδων για την αξιολόγηση μηχανισμών της όρασης και παθολογιών σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Δημιουργία γενετικών βάσεων δεδομένων για κληρονομικές παθήσεις του οφθαλμού

 

-Οπτική μετρολογία  του οφθαλμού:  Αξιολόγηση  υπαρχόντων  και ανάπτυξη νέων οργάνων και μεθόδων για τη μέτρηση των εκτροπών και της σχεδίασης στον ανθρώπινο οφθαλμό.  

 

-Αξιολόγηση, μελέτη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

 

-Ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων εφαρμογών της ψυχοφυσικής της όρασης.