Skip to main content

Παθήσεις αμφιβληστροειδούς

Παθήσεις αμφιβληστροειδούς

Εικόνα φυσιολογικού βυθού οφθαλμού (οπτικό νεύρο και κεντρικό βοθρίο ωχράς)

 

normal retina (from: University of Utah)

Παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα αποτελεί το πλέον εξειδικευμένο τμήμα του αμφιβληστροειδή και είναι υπεύθυνη για τη λεπτομερή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων. Ορισμένες από τις σημαντικότερες παθήσεις που οδηγούν σε μειωμένη όραση αφορούν την ωχρά κηλίδα, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι αποφρακτικές αγγεικαές παθήσεις του αμφιβληστροειδή (θρόμωση φλέβας).


ηλικιακή εκφύλιση ωχράς:

 

macula degeneration (from:Utah University)

 

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια:

 

diabetic retinopathy (from: Utah University)

 

Στο ΒΕΜΜΟ εφαρμόζονται σύγχρονες πρωτοποριακές θεραπείες για την αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας όπως η ενδοβολβική χορήγηση φαρμάκων και η φωτοδυναμιή θεραπεία.

Η ενδοβολβική χορήγηση φαρμάκων βασίζεται στην παρατήρηση των τελευταίων ετών σχετικά με τη δυνατότητα του υαλοειδούς σώματος να λειτουργήσει ως ρεζερβουάρ εναπόθεσης φαρμάκων με βιολογική δράση τόσο στην υαλοειδική κοιλότητα όσο και στον ίδιο τον αμφιβληστροειδή. Η ιδέα αυτή αρχικά βρήκε εφαρμογή στη χορήγηση αντιβιοτικών για σοβαρές ενδοφθάλμιες λοιμώξεις. Πρόσφατα όμως οι εφαρμογές της ενδοβολβικής χορήγησης φαρμάκων διευρύνθυκαν εξαιρετικά με τη διαπίστωση της δυαντότητας χρήσης της οδού αυτής για τη χορήγηση βιολογικών φαρμάκων όπως αντισώματων έναντι ειδικών μορίων στόχων κλπ. Σήμερα η ενδοβολβική οδός αποτελεί την οδό εκλογής για τη χορήγηση θεραπειών κατά της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς (anti-VEGF) και κατά του οιδήματος της ωχράς κηλίδος επί αγγειακών και φλεγμονοδών καταστάσεων (διαβήτης, θρόμβωση, μετεγχειρητικό οίδημα). Στο ΒΕΜΜΟ, πέραν των καθιερωμένων θεραπειών μέσω ενδοβολβικής χορήγησης, διενεργείται έρευνα για την διερεύνηση της θεραπευτικής αξίας και άλλων φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα βιοφάρμακα έναντι μορίων στόχων που σχετίζονται με τη διαδικασία της φλεγμονής (anti-TNF).

Η φωτοδυναμική θεραπεία βασίζεται στο συνδιασμό της δράσης φωτοευαίσθητων χρωστικών (Visudyne) που χορηγούνται ενδοφλεβίως με ακτινοβολία laser που τις διεγείρει και αποκτούν βιολογική δράση. Η μέθοδος έχει εφαρμογή στη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε συνδυασμό με τα νεώτερα φάρμακα έναντι αυξητικών παραγόντων (anti-VEGF). Επιπλέον αποτελεί συχνά την προτιμούμενη μέθοδο θεραπείας για τη χρόνια κεντρική ορώδη αμφιβληστροειδοπάθεια. Στο ΒΕΜΜΟ ερευνάται επίσης ο ρόλος της φωτοδυναμικής θεραπείας στο επίπεδο του ακτινωτού σώματος για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

 

Κληρονομούμενες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

 

Τα κληρονομούμενα νοσήματα του αμφιβληστροειδούς οδηγούν συχνά σε εκφύλισή του που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης αρκετά νωρίς στη ζωή. Χαρακτηριστικά νοσήματα αυτής της ομάδας είναι η μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι κληρονομούμενες ωχροπάθειες (νόσος Statgardt). Για τη διάγνωση των νοσημάτων αυτών απαιτείται προσεκτική κλινική παρατήρηση σε συνδυασμό με ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και γενετική ταυτοποίηση. Το Τμήμα Βυθού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου έχει χαρακτηριστεί Κέντρο Αναφοράς Κληρονομούμενων Παθήσεων του Αμφιβληστροειδή και συγκεντρώνει ασθενείς από όλη τη χώρα. Η ύπαρξη έμπειρης Κλινικής ομάδας, σύγχρονου εργαστηρίου ηλεκτροφυσιολογίας, τράπεζας Γενετικού Κλινικού και η συνεργασία με το εργαστήριο Γενετικής Biogenomica με εξειδίκευση στην γενετική ταυτοποίηση αμφιβληστροειδοπαθειών, καθιστά το ΒΕΜΜΟ σήμερα το πλέον εξειδικευμένο χώρο στην χώρα μας για τη διάγνωση των κληρονομούμενων αμφιβληστροειδοπαθειών.

 

μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια:

 

retinitis pigmentosa (from: Utah University)