Skip to main content

Συνήθεις ερωτήσεις

Συνήθεις ερωτήσεις

 1. Είναι κατάλληλη για μένα η διαθλαστική χειρουργική;
 2. Πώς επικοινωνώ με το ΒΕΜΜΟ;
 3. Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος;
 4. Πώς γίνεται η επέμβαση με LASER;
 5. Πότε θα βλέπω καλά;
 6. Ποιο είναι το κόστος;
 7. Μπορεί το κόστος της επέμβασης να καλυφθεί από ασφαλιστικό ταμείο;
 8. Είναι επώδυνη η επέμβαση; Θα νιώθω ενόχληση μετά;
 9. Είναι μόνιμη η διόρθωση;
 10. Υπάρχουν κίνδυνοι;
 11. «Μηδέν βαθμοί» ή υπολειπόμενη μυωπία;
 12. Υπάρχει περίπτωση να παραμείνει μυωπία /υπερμετρωπία/ αστιγματισμός;
 13. Διορθώνεται η πρεσβυωπία; Πώς επηρεάζει τη μυωπία μου;
 14. Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά για πιθανή παρουσία επιπλοκής μετά από διαθλαστική επέμβαση;
 15. Πόσο συχνοί μετεγχειρητικοί έλεγχοι απαιτούνται;
 16. Γιατί να επιλέξω το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης και το ΒΕΜΜΟ; Πώς επιλέγω ένα κέντρο;
 17. Τι είναι το ΒΕΜΜΟ;
 18. Πώς θα πάω στο ΒΕΜΜΟ;

 

  1. Είναι κατάλληλη για μένα η διαθλαστική χειρουργική;

  Για να κάνετε την επέμβαση πρέπει: -Να είστε τουλάχιστον 17 χρόνων –Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις στον αμφιβληστροειδή ή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού ή άλλη ασθένεια του οφθαλμού –Να έχετε πάνω από ένα βαθμό μυωπίας / υπερμετρωπίας / αστιγματισμού – Η διαθλαστική ανωμαλία (βαθμοί) να είναι σταθερή τουλάχιστον για 1 χρόνο –Αν είστε γυναίκα να μην είστε έγκυος και να μην θηλάζετε. –Αν έχετε βηματοδότη παρακαλούμε ζητήστε την έγκριση του καρδιολόγου σας

   

  2. Πώς επικοινωνώ με το ΒΕΜΜΟ;

  Αν έχετε τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορείτε να καλέσετε στη γραμματεία του ΒΕΜΜΟ στο τηλέφωνο 2810394640 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:30 – 16:30 για να κλείσετε ένα ραντεβού για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

   

  3. Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος;

  O προεγχειρητικός έλεγχος είναι η εξέταση που θα καθορίσει αν η διαθλαστική επέμβαση είναι κατάλληλη για τα μάτια σας και ποια διαθλαστική τεχνική θα εφαρμοστεί. Κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, που διαρκεί 2 -3 ώρες, μπορείτε να συζητήσετε με τον υπεύθυνο ιατρό όλες σας τις απορίες. Είναι σημαντικό εάν φοράτε φακούς επαφής να τους έχετε αφαιρέσει τουλάχιστον 20 μέρες πριν τον έλεγχο αν είναι μαλακοί και τουλάχιστον 1 μήνα πριν αν είναι σκληροί, προκειμένου ο προεγχειρητικός έλεγχος να είναι αξιόπιστος. Η επέμβαση, εάν το επιθυμείτε, μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα του προεγχειρητικού ελέγχου.

  Παρακαλούμε να αποφύγετε να οδηγήσετε μετά τον έλεγχό σας.

   

  4. Πως γίνεται η επέμβαση με LASER;

  Η επέμβαση διαρκεί 10-15 λεπτά. Δεν χρειάζεται παρά μόνο τοπική αναισθησία με σταγόνες. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και τα αποτελέσματα άμεσα! Και τα δύο μάτια χειρουργούνται την ίδια μέρα. Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ακολουθήσετε την αγωγή και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού σας. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, αφού όλη η διαδικασία είναι απλή.

   

  5. Πότε θα βλέπω καλά;

  Η όρασή σας θα είναι ελαφρώς θολή αμέσως μετά την επέμβαση αλλά θα σας επιτρέπει να κινείστε στο χώρο και να εξυπηρετείστε για τις βασικές σας ανάγκες. Ο χρόνος πλήρους επαναδραστηριοποίησης ποκίλλει ανάλογα τον τύπο της επέμβασης. Υπολογίστε 2-5 μέρες για σταδιακή επιστροφή στην εργασία σας. Η ζωή σας χωρίς γυαλιά αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση. Για τους επόμενους 6 μήνες η διάθλασή σας πιθανόν να έχει μικρές διακυμάνσεις έως ότου τελικά σταθεροποιηθεί.

   

  6. Ποιο είναι το κόστος ;

  Ακριβή εκτίμηση του κόστους θα έχετε μετά τον προεγχειρητικό σας έλεγχο γιατί το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επέμβασης. Η διαθλαστική χειρουργική είναι, σε κάθε περίπτωση, πιο συμφέρουσα από το κόστος γυαλιών ή φακών επαφής. Για μια πρώτη εκτίμηση επικοινωνήστε με την Γραμματεία του ΒΕΜΜΟ. Όλα τα  έσοδα του ΒΕΜΜΟ διαχειρίζονται από τον Ειδικό Λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης,  ο οποίος ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, τα διαθέτει για τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας καθώς και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.

   

  7. Μπορεί το κόστος της επέμβασης να καλυφθεί από το ασφαλιστικό μου ταμείο;

  Μερικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και ορισμένα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ) καλύπτουν το κόστος της επέμβασης ή μέρος αυτού. Παρακαλούμε απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας φορέα για την διευκρίνηση αυτή.

   

  8. Είναι επώδυνη η επέμβαση; Θα νιώθω ενόχληση μετά;

  Η ενόχληση/πόνος κατά την επέμβαση είναι μηδαμινή αφού γίνεται με τοπική αναισθησία. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται ελαφριά ενόχληση μετά την πάροδο της επήρειας του αναισθητικού, που διαρκεί για μερικές ώρες. Μερικές ώρες ύπνου μετά την επέμβασή σας θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το αίσθημα αυτό και θα σας χαλαρώσουν από την υπερένταση της επέμβασης. Είναι αναμενόμενο να προκληθεί ευαισθησία στο φως για μερικές μέρες μετά την επέμβαση. Επίσης, μην ανησυχήσετε αν το βράδυ βλέπετε ένα φωτεινό στεφάνι γύρω από φωτεινά αντικείμενα. Το σύμπτωμα αυτό σταδιακά θα υποχωρήσει.

   

  9. Είναι μόνιμη η διόρθωση;

  Βάσει αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών, η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η όραση μας αλλάζει σαν αποτέλεσμα της ηλικίας μας ή άλλων ειδικών συνθηκών. Τότε είναι πιθανό να χρειαστεί συμπληρωματική διόρθωση. Επίσης σε ορισμένες επεμβάσεις κοντινής όρασης ενδέχεται να χρειαστεί συμπληρωματική διόρθωση σε περίπτωση αύξησης της πρεσβυωπίας.

   

  10. Υπάρχουν κίνδυνοι;

  Οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι ελάχιστες. Με την πάροδο του χρόνου και με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί οι επιπλοκές γίνονται όλο και πιο σπάνιες ώστε σήμερα να μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης απο φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιπλοκής κατά τη διαθλαστική επεμβάση.

   

  11. “Μηδέν βαθμοί”  ή υπολειπόμενη μυωπία;

  Σκοπός μας είναι να σας απαλλάξουμε απο φακούς και γυαλιά και να σας προσφέρουμε μια πιο άνετη ζωή. Υπάρχει περίπτωση να ανήκετε σε μια ομάδα ασθενών που λόγω ηλικίας ή χρήσης των ματιών σας (διάβασμα, υπολογιστές κτλ), οι “μηδέν βαθμοί” να μην σας ικανοποιήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιατρός σας, θα σας προτείνει να αφήσετε μικρό  βαθμό μυωπίας.

   

  12. Υπάρχει περίπτωση να παραμείνει μυωπία/υπερμετρωπία/αστιγματισμός;

  Υπάρχει πιθανότητα, σε μικρή ομάδα ανθρώπων να παραμείνει ορισμένη μυωπία ή υπερμετρωπία μετά την επέμβαση, αλλά μικρότερη του +- 1 βαθμού. Οι βαθμοί αυτοί δεν αποτελούν εμπλοδιο στο να κινήστε χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. Τα δέκατα μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού παραμένουν όταν το μάτι σας αντιδράσει διαφορετικά από το αναμενόμενο στις ακτίνες Laser. Διόρθωση για λιγότερο από 1 βαθμό μπορεί να γίνει, αλλά δεν συνίσταται. Εάν για κάποιο λόγο, μετά την επέμβαση παραμείνει διαθλαστική ανωμαλία πέραν του ενός βαθμού, η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και 12 μήνες μετά την αρχική χωρίς επιπλέον κόστος.

   

  13. Διορθώνεται η πρεσβυωπία; Πως επηρεάζει τη μυωπία μου;

  Η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση του οφθαλμού που επέρχεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε άτομα με μυωπία, η πρεσβυωπία λειτουργεί αντίστροφα και η μια πάθηση εξισορροπεί την άλλη. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη αποτελεσματικής και μόνιμης χειρουργικής θεραπείας για την πρεσβυωπία αποτελεί πεδίο εντατικής έρευνας και σήμερα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ικανοποιητικές τεχνικές διόρθωσης.

   

  14. Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά για πιθανή παρουσία επιπλοκής μετά από διαθλαστική επέμβαση;

  Κάθε είδος διαθλαστικής επέμβασης έχει τα δικά της τεχνικά χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια μπορει να συνοδεύεται από διαφορετικά συμπτώματα ή ενοχλήσεις κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο (0-10 ημέρες) που οφείλουν να βελτιωθούν σταδιακά μέχρι την αποκατάσταση τους. Σε γενικές γραμμές ο ασθενής που υποβλήθηκε πρόσφατα σε διαθλαστική επέμβαση πρέπει να ακουλουθήσει τις οδηγιές του γιατρού του κατά γράμμα και να επικοινωνήσει αμέσως μαζί του αν παρουσιαστούν τα παρακάτω:

  1) Επιδείνωση του πόνου ή απότομη επιδείνωση της όρασης μετά από παροδική βελτίωση  κυρίως αν συνυπάρχει ερεθισμός και ερυθρότητα του ματιού ή πρήξιμο των βλεφάρων.

  2) Μηχανική καταπόνηση (τρίψιμο, εκδορά κτλ) του ματιού ιδίως μετά από επέμβαση LASIK, που συνοδευεται από πόνο ή θολή όραση ή έντονα "κόκκινο μάτι".

   

  15. Πόσο συχνοί μετεγχειρητικοί έλεγχοι απαιτούνται;

  Σε αραιά διαστήματα, για 12 μήνες μετά την επέμβαση σας, θα πρέπει να παρακολουθείται η κατάσταση του οφθαλμού σας. Η παρακολούθηση μπορεί να γίνεται στο ΒΕΜΜΟ ή από τον προσωπικό σας ιατρό. Αν η παρακολούθηση γίνεται από τον γιατρό σας , ο φάκελος σας στο ΒΕΜΜΟ θα πρέπει να ενημερώνεται. Για αυτό το λόγο, παρακαλούμε όπως ζητήσετε το έντυπο μετεγχειρητικού ελέγχου για να το συμπληρώνει ο ιατρός σας και να το αποστέλλει στο ΒΕΜΜΟ.

   

  16. Γιατί να επιλέξω το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης και το ΒΕΜΜΟ; Πως επιλέγω ένα κέντρο;

  Οι περισσότερες τεχνικές διαθλαστικής χειρουργικής, παρόλο που είναι απλές, προϋποθέτουν εμπειρία στην προεγχειρητική εκτίμηση για τη σωστή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου και των βαθμών διόρθωσης ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές.

  Βασικό κριτήριο της επιλογής ενός διαθλαστικού κέντρου θα πρέπει να είναι και ο σύγχρονος εξοπλισμός με  υψηλού επιπέδου συστήματα laser, η τεχνογνωσία και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Πρώτη μας προτεραιότητα στο ΒΕΜΜΟ είναι η ασφάλεια και η ικανοποίηση των ασθενών. Αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασθενή, που μας εμπιστεύεται, σαν μια μοναδική περίπτωση με τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Το ΒΕΜΜΟ έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στην εφαρμογή της τεχνικής LASIK στον κόσμο. Οι ιατροί που εργάζονται σε αυτό συνεχώς εκπαιδεύονται και ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής και παράλληλα εκπαιδεύουν οι ίδιοι ιατρούς από όλον τον κόσμο στη διαθλαστική χειρουργική. Το ΒΕΜΜΟ είναι από τα λίγα κέντρα στην Ελλάδα και στον κόσμο, που διαθέτουν συστήματα laser τελευταίας τεχνολογίας. Ο εξοπλισμός του συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, ενώ το ερευνητικό έργο που παράγεται σε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

   

  17. Τι είναι το ΕΟΟ - ΒΕΜΜΟ;

  Το ΕΟΟ - ΒΕΜΜΟ (Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής του Οφθαλμού) είναι ένα εργαστήριο του Τμήματος Νευρολογίας και Αισθητηρίων Οργάνων της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Κρήτης. Για 20 συνεχή χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών υγείας. Είναι το πρώτο διαθλαστικό κέντρο στην Ελλάδα και στον κόσμο που ανέπτυξε και εφάρμοσε την τεχνική LASIK για τη διόρθωση της μυωπίας.

  Βασικό πλεονέκτημα του εργαστηρίου μας αποτελεί η ύπαρξη ενός συνόλου άρτια εκπαιδευμένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, που έχουν θέσει σαν στόχο της επιστημονικής τους δραστηριότητας την έρευνα που σχετίζεται με την όραση και τη φυσιολογική οπτική.

  Τα επιτεύγματα του ΒΕΜΜΟ στην έρευνα είναι πολλά και διεθνώς αναγνωρισμένα. Το ΒΕΜΜΟ αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης στη διαθλαστική χειρουργική για οφθαλμιάτρους από όλο τον κόσμο και είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Εταιρεία Διαθλαστικής Χειρουργικής (ISRS), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία  Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), την Αμερικανική Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS) και το Ινστιτούτο LASIK (ΗΠΑ).

   

  18. Πως θα πάω στο ΒΕΜΜΟ;

  Ο χάρτης καθοδηγεί για το πως θα έρθετε στο ΒΕΜΜΟ. Το ΒΕΜΜΟ βρίσκεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατευθυντήριες πινακίδες θα σας οδηγήσουν στην πτέρυγα 5Γ της Ιατρικής Σχολής.

  Από το Αεροδρόμιο / Κέντρο πόλης

  1. Βρείτε την πρώτη έξοδο για Εθνική Οδό.
  2. Προχωρήστε με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο.
  3. Πάρτε την τελευταία έξοδο του Ηρακλείου (Μοίρες/ΠΑΓΝΗ)
  4. Κατευθυνθείτε δεξιά (Μοίρες/ΠΑΓΝΗ)
  5. Στα πρώτα φανάρια , στρίψτε δεξιά (προς ΠΑΓΝΗ).
  6. Μετά από ένα χιλιόμετρο, στην διασταύρωση που θα βρείτε , πηγαίνετε δεξιά (Βούτες)
  7. Μετά από ένα χιλιόμετρο θα δείτε την Ιατρική Σχολή στα αριστερά σας.