Skip to main content

Κερατόκωνος

Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι πάθηση του κερατοειδούς, που εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται συνήθως μέχρι την 4η δεκαετία της ζωής. Κατά κανόνα προσβάλλει και τα δύο μάτια με διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης. Στον κερατόκωνο, η κεντρική μοίρα του κερατοειδούς λεπταίνει και λαμβάνει ένα κωνικό σχήμα αντί του συνηθισμένου που είναι κάπως σφαιρικό. Η όραση του ασθενούς είναι θολή, εξαιτίας του σημαντικού βαθμού μυωπίας και ανώμαλου αστιγματισμού. Κατά την εμφάνιση του αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ένα συνηθισμένο ζευγάρι γυαλιών ή φακών επαφής αλλά στην πορεία της εξέλιξής του ικανοποιητική όραση επιτυγχάνεται μόνο με την χρήση εξειδικευμένου τύπου φακών επαφής. Στα προχωρημένα στάδια χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 

 

keratoconus (from:wikipedia)

     keratoconus-schematic (from:wikipedia)

 

Το ΒΕΜΜΟ αποτελεί κέντρο αναφοράς και μελέτης της πάθησης αυτής, δεδομένου ότι, οι μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς στον κερατόκωνο ήταν το κεντρικό ερευνητικό αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής (1976-1981) του Διευθυντού του ΒΕΜΜΟ, Καθ. Ι. Παλλήκαρη, καθώς και ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συνετέλεσαν στην δημιουργία και ίδρυση από τον ίδιο το 1989, του Βαρδινογιάνειου Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ).

Σήμερα στο ΒΕΜΜΟ,  πραγματοποιούνται μελέτες για την επιδημιολογία της νόσου στην Ελλάδα, καθώς και για το γονιδιακό της υπόβαθρο, σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παράλληλα το ΒΕΜΜΟ βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στην ανακάλυψη και υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων μεθόδων για την καθυστέρηση ή διακοπή της εξέλιξης της νόσου, τη βελτίωση της οπτικής οξύτητας (όρασης) των ασθενών και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών για τον κερατόκωνο όπως η διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου (cross linking) και η εφαρμογή ενδοκερατοειδικών δακτυλίων (intacs). Το ΒΕΜΜΟ είναι από τα πρώτα κέντρα που εφάρμοσαν τις θεραπείες αυτές έχοντας χειρουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών παγκοσμίως, ενώ εφαρμόζεται εξατομίκευση της θεραπείας στον κάθε ασθενή. Τα θεαματικά αποτελέσματα των εφαρμογών αυτών έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή ιατρικά περιοδικά μετά από κρίση (οι δημοσιεύσεις αυτές είναι από τις μεγαλύτερες σειρές ασθενών με κερατόκωνο, πηγή: http://www.pubmed.org ) συμβάλλοντας έτσι και στην περαιτέρω εξέλιξη των μεθόδων αυτών.